Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/inspecto/public_html/discussion/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
ОТГЛЕЖДАНЕ НА "ПЧЕЛИ" В НАСЕЛЕНО МЯСТО.
inspectorat-so.org
Септември 30, 2014, 06:48:49 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: Стартира официалния форум на Столичен инспекторат
 
   Начало   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: ОТГЛЕЖДАНЕ НА "ПЧЕЛИ" В НАСЕЛЕНО МЯСТО.  (Прочетена 17334 пъти)
slivok_2332
Newbie
*

Karma: +0/-0
Публикации: 15


Ел. поща
« -: Май 15, 2010, 01:10:29 »

Здравейте,
      имам един интересен въпрос.Може и да не съм отнесла въпроса си към правилната
институция.Може пък да намеря някакво разрешение на моя проблем.
Живея в къща в квартал на София в съседство до нашата ограда се отглеждат "пчели".
Около двадесет кошера и сега в това пролетно време става интересно. Знам ,че са полезни "пчеличките", мисля че не е редно да се отглеждат толкова кошери в гъсто населено място. Става все по топло и по невъзможно да седя в задната част на двора в
съседство с "пчеличките", защото те са на рояци .Всемейството има и алергични.
             
    Искам съвет?Какво мога да направя,за да се премахнат кошерите?И дали въобще е възможно това?
Активен
c.r.u-to
Jr. Member
**

Karma: +2/-1
Публикации: 55


« Отговор #1 -: Май 17, 2010, 09:45:30 »

заповядайте и в хаджи димитър тук междо блокове 176 133 132 имаме 2 кошера над един гараж со, си, р-н подуяне рвмс софия, знаят и никои нищо не прави 5 -та година
Активен
koni
Newbie
*

Karma: +1/-0
Публикации: 4


Ел. поща
« Отговор #2 -: Май 17, 2010, 11:31:13 »

iskam da zadam sledniat vapros-sled kato napraviha tolkova hubavi igri6ta v Lulin za6to okolo tiah ne opraviha infrastrukturata za6to Stoli4en inspektorat ne zadade vapros na kmeta na raiona kade otidoha parite za van6nia oblik natezi plo6adki elate da vidite v treti mikraion decata djapat v kal za da otidat do uj novoto igri6e 6ee goliam kasmet ako niakoi stignedotam 4ist i drugoto frapira6to ne6to e4eedin ot ohranata si spira kolata v trevnite plo6ti do igri6teto i do sega edin inspektor ne mu enapravil zabelejka kamo li akt.Zad blok 310 ima mnogo hubav parking koga 6te go iz4istite i 6te mu obarnete naklona toziparking e dobar samo za kalni bani ne i zadrugo.Kak do sega na nikoi ne mue do6lo na um da go prigodi za detska plo6tadka ili za zelta koiato e sazdaden da se parkirat koli za igrae6tite futbol sabudete se gospoda ob6tinari ne spete
Активен
slivok_2332
Newbie
*

Karma: +0/-0
Публикации: 15


Ел. поща
« Отговор #3 -: Май 19, 2010, 12:00:48 »

Здравейте,
      имам един интересен въпрос.Може и да не съм отнсcла въпроса си към правилната
институция.Може пък да намеря някакво разрешение на моя проблем.
Живея в къща  в съседство до нашата ограда се отглеждат "пчели".
Около двадесет кошера и сега в това пролетно време става интересно. Знам ,че са полезни "пчеличките", мисля че не е редно да се отглеждат толкова кошери в гъсто населено място. Става все по топло и по невъзможно да седr в задната част на двора в
съседство с "пчеличките", защото те са на рояци .Всемейството има и алергични.
             
    Искам съвет?Какво мога да направя,за да се премахнат кошерите?И дали въобще е възможно това?
Активен
marter
Newbie
*

Karma: +0/-0
Публикации: 15


« Отговор #4 -: Август 24, 2010, 11:08:21 »

Със Закона за пчеларството се уреждат обществените отношения, свързани със:
1. организацията, управлението, селекцията и репродукцията на пчеларството;
2. собствеността, регистрирането и настаняването на пчелните семейства;
3. условията за отглеждане, производство и търговия с пчелни майки, семейства и рояци;
4. производството, преработката и окачествяването на пчелни продукти и търговията с тях;
5. условията за създаване и опазване на медоносната растителност;
6. опазването на пчелите.
Нарушенията по този закон (Закона за пчелите) се установяват с актове, съставени от длъжностни лица, упълномощени от министъра на земеделието и храните.Т. Е., АКО ПРЕДПОЛАГАТЕ ЧЕ ИМА НЯКАКВО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, ТО ЖАЛБАТА СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПОДАДЕНА ДО МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ.
Жалбата се подава в писмена форма и на български език. Тя следва да съдържа определени реквизити, а именно: наименование на органа, до който се подава, наименование, седалище и адрес на управление и данни за съдебната регистрация на жалбоподателя- юридическо лице, името, адреса (и телефона) и данни за самоличността на жалбоподателя, когато е физическо лице, ПОДРОБНО описание на действието или бездействието, което се обжалва, оплакванията и исканията на жалбоподателя, подпис на лицето, което подава жалбата или на неговия пълномощник. Добре е към жалбата да се прилагат доказателства, с които жалбоподателят разполага.
Наказателните постановления (ВЪЗ ОСНОВА НА АУАН) се издават от министъра на земеделието и храните или от упълномощени от него длъжностни лица.
В кметствата се води регистър на пчелините, включително пчелните семейства.
Собствениците на пчелни семейства в 15-дневен срок от тяхното придобиване подават заявление за регистрацията, посочена по-горе.
В едномесечен срок от регистрацията по ал. 1 кметствата изпращат информация за регистрираните пчелни семейства в областните дирекции "Земеделие" и Националната ветеринарномедицинска служба.
Регистрацията на пчелините се извършва и от органите на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), а идентификацията на пчелните семейства - от собствениците на пчелините.
 Постоянните пчелини задължително са с ограда. собственикът поставя на оградата табелка с името си (наименование на фирмата), адрес (седалище), брой на пчелните семейства и регистрационен номер на пчелина. Засрамен
Собственикът на пчелното семейство е и собственик на излезлия от него пчелен рояк.
Когато пчелният рояк е заседнал в чужд имот, собственик на пчелния рояк е собственикът на имота. Във всички останали случаи собственик на пчелния рояк е лицето, което го е намерило. Ъ?
Пчелните семейства могат да се настаняват върху земеделски земи, земи и гори от горския фонд, собственост на държавата, общините, физически и юридически лица, както и в урегулирани поземлени имоти.
Съгласно разпоредбите на чл. 15. от Закона за пчеларството Постоянни и временни пчелини не се устройват на:
1. разстояние, по-малко от 100 м от административни сгради, училища, детски градини и болнични заведения;
2. разстояние, по-малко от 10 км в райони с регистрирани племенни пчелини за производство на елитни пчелни майки и резерватни пчелини;
3. разстояние, по-малко от 5 км в райони с регистрирани репродуктивни пчелини за производство на племенни пчелни майки;
4. територията на обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната;
5. разстояние, по-малко от 500 м от химически заводи, които замърсяват въздуха с вредни вещества, термоелектроцентрали, екарисажи, предприятия за кръвен албумин, туткал, кожарски фабрики, складове за кожи и угоителни стопанства.
Който не регистрира пчелни семейства или не постави регистрационен номер на пчелина (в нарушение на чл. 8, ал. 1 или ал. 5 от Закона за пчеларството) се наказва с глоба от 50 до 100 лв.
Когато горепосоченото нарушение е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 200 до 300 лв.
Който наруши разпоредбите на чл. 15, т. 1 и 4 (ОТ ЗАКОНА ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО), се наказва с глоба от 100 до 200 лв., а за нарушения по чл. 15, т. 2, 3 и 5 - от 500 до 700 лв., а ако нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 1500 до 2000 лв.
Ето и някои разяснения: Усмивчица"Подвижно пчеларство" е придвижването и временното настаняване на пчелни семейства в близост до медоносна растителност за ползването й като пчелна паша и за опрашване на ентомофилните култури и дивите растения.
"Пчеларство" е дейност, свързана с отглеждане, развъждане и използване на медоносните пчели за опрашване на ентомофилни култури и производство на пчелни продукти.
"Пчелен рояк" е част от пчелното семейство, състоящ се от една пчелна майка, пчели-работнички и търтеи (сезонно).
"Пчелно семейство" е цялата биологична и производствена единица (колония), състояща се от пчелна майка, определено количество пчели-работнички и търтеи (сезонно), настанени в кошери с необходимото количество восъчни пити. Пчелното семейство се смята за едно и когато основното семейство се подпомага от помощно, настанено в същия кошер.
"Пчелин" е място, върху което са настанени пчелни семейства заедно с наличното оборудване.
Нарушенията по този закон се установяват с актове, съставени от длъжностни лица, упълномощени от министъра на земеделието и храните.
Наказателните постановления се издават от министъра на земеделието и храните или от упълномощени от него длъжностни лица.
Във връзка със зачестилите сигнали за агресивността на пчелите напоследък и разразилите се дискусии дали кошерите трябва да се преместят извън населените места новосформираният Съюз на Българските Пчелари изрази своята позиция. Ето и пълния текст на неговото становище: Готин
“На фона на:
• първостепенно значение на пчелите за опрашване на ентомофилните растения и осигуряване на природосъобразна храна за човека от плодове, зеленчуци, маслодайни култури, билки, грозде, кафе, какао и др., както и на тютюн,
• лечебните свойства на пчелните продукти,
• масовото изчезване на пчелите в световен мащаб и колосалните последици за изхранване на населението,
• резолюцията на Европейския парламент за защита на пчелите в ЕС,
• разрешаване законовото отглеждане на пчели даже в петнадесетмилионния Ню Йорк,
да се прави предложение за промени в законодателството с цел изнасяне на пчелите извън населените места в България е безумие Шокиран.
СБП се противопоставя на тази идея, издигната от председателя на НБПС Пламен Иванов. Необходимо е правителството на РБългария да предприеме мерки за откриване на причината за раздразнителността на пчелите, която е установена в цяла България за първи път през тази година по време на цъфтежа на рапицата. Да се направят изследвания:
• на препаратите за растителна защита, прилагани при отглеждане, както на рапицата, така и на другите земеделски култури;
• за наличие на засети ГМО култури в България и влиянието им върху пчелите.
Смъртността от пчели е 400-500 души годишно за цялата планета, а само болните от кучешка тения в България са 451 човека през 2008 година и сме на първо място в ЕС по този показател. За предпазване от пчелоужилване на хора и домашни животни е необходимо да се разпространят указания чрез медиите, както и за оказване на първа помощ на пострадал Плачещ. За децата може да се проведе обучение в училище по този въпрос, както и за спешни мерки при ухапвания от други насекоми - комари, кърлежи, а също от змии, кучета и др. Завърти очи
Отряд за бързо реагиране при инциденти с пчели е излишен Ъ?, във всяка област има служба „Гражданска защита”, чиито специалисти трябва да бъдат обучени за работа в такива случаи. Всеки опитен пчелар в страната може да окаже съдействие за хващане на рояци, появили се на обществени места.
Изнасянето на пчелините от населените места Плезещ се е свързано не само с отдаване на терен от общината Готин, но и със създаване на материална база – ограждане на пчелина, осигуряване на денонощна охрана, прекарване на ток и вода, построяване на помещения за центрофугиране на меда, за съхранение на инвентара през зимата, за почивка на пчеларя и др. Преместването на кошери, които не са предназначени за подвижно пчеларство е трудоемко и не може да се извършва през активния Готин сезон. Професионалните пчелари в България са на ръба на оцеляването, от тази година плащат по-високи осигуровки, наложен им е данък върху печалбата - за първи път от 110 години насам. Пчеларството и за любителите е много скъпо хоби. Извеждането на пчелите от населените места е непосилно финансово, както за професионалисти, така и за любители. СБП застава в защита на пчелите и пчеларите – производители на пчелен мед и пчелни продукти и се противопоставя на всякакви подобни намерения. Правителството на РБългария, както и Народното събрание, все още не осъзнават заплахата за човечеството от изчезване на пчелите Завърти очи, не се съобразяват с директивите  Засраменна ЕС за предприемане на мерки за опазване на пчелите, не признават приоритетната роля на пчеларството за земеделието, специалисти от МЗХ смятат, че пчелните продукти не са жизнено-важни за човека Млъкнал. Време е, някой да им отвори очите Завърти очи, за да видят, че плодовете на ентомофилните растения са продукти от опрашителната дейност на пчелите и да оценят достойно труда на пчеларите.”

ПОЗДРАВИ - ДЕСКОВА Намигване

Активен
tescoma
Newbie
*

Karma: +0/-0
Публикации: 23


« Отговор #5 -: Септември 01, 2010, 11:01:18 »

Благодаря за изчерпателния отговор, който сте написала.Вече ми стана ясно какво мога и какво не мога да направя по този въпрос.Бяхте много изчерпателна и полезна.
Отново благодаря много!
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!